Aftele bucale sunt ulcere mici, superficiale, care se formeaza cel mai des pe membranele mucoase din interiorul gurii: pe partea interioara a obrajilor, limbii, partii interioare a buzelor sau gingiilor.

De ce apar aftele bucale?

  • Atunci cand aceste leziuni apar in mod repetat inseamna ca pacientul sufera de aftoza. Aceasta problema este, de regula, comuna: aproximativ 17% din populatie sufera de ele la un moment dat in viața lor. Adesea primul focar al afectiunii apare in copilarie, iar apoi, simptomele revin in anumite perioade de timp pentru a disparea definitiv in jurul varstei de 30 de ani.

Aftele se pot manifesta in diferite moduri:

  • Forma minora – de la 1 la 5 ulcere ovale (de la 2 mm la 1 cm in diametru), care se vindeca natural in 7 pana la 14 zile, fara a lasa o cicatrice. De regula, aftele apar in aceasta forma in aproximativ 80% din cazuri.
  • Forma majora sau deranjanta – ulcere mai mari (cu diametrul mai mare de 1 cm), cu un contur neregulat, care au nevoie de pana la 6 saptamani pentru a se vindeca, iar de cele mai multe ori lasa cicatrici.
  • Forma herpetiforma – de la 10 pana la 100 de ulceratii minuscule (cu diametrul mai mic de 3 mm) cu contururi neregulate care se reunesc treptat, apoi formeaza o zonă ulcerativa, care persista timp de 1 pana la 2 saptamani fara a lasa o cicatrice.

Cand simptomele similare cu cele ale ulcerelor bucale apar in mod repetat, cel mai bine este sa se consulte un medic. El va efectua un examen medical complet, care ii va permite sa puna un diagnostic.

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul stomatolog se bazeaza pe mai multe caracteristici:

  • Culoarea galbuie sau gri,
  • marginile sunt ascutite si inconjurate de un halou rosu aprins.
  • Leziunile dureroase pot fi cauzate si de o boala cronica, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului (boala Crohn sau colita ulceroasa), boala celiaca sau boala Behçet. In plus, leziunele pot arata ca o mucozite: o inflamatie a mucoasei gurii care uneori creeaza leziuni mici.
  • Persoanele cu un sistem imunitar slabit (cum ar fi infectia cu HIV sau tratamentul cancerului) au mai multe sanse de a prezenta des aceste leziuni care pot fi confundate cu aftele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here