Atunci cand exista un teren alergic in familie va fi necesar, in primele luni, chiar si in primii ani, sa se urmareasca indeaproape eventualele simptome de alergii la bebelusi. In acest sens, totul – sau aproape – la bebelusi trebuie examinat. Deoarece de la o varsta frageda acestia pot fi predispusi la 2 tipuri de alergii: alergiile alimentare si alergiile respiratorii.

Alergia alimentara la bebelusi este legata de un aliment ingerat si slab tolerat de organism. Mai frecvente decat alergiile respiratorii, alergiile alimentare pot proveni de la diverse intolerante la gluten, lapte de vaca, arahide sau chiar oua, de exemplu.

Daca prima prevenire ramane alaptarea, recomandata pana la 6 luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii, medicul pediatru mai poate oferi, de asemenea, sfaturi pentru evitarea alimentelor alergenice si pentru tratarea alergiei in caz de de urgenta.

Cauzele alergiilor alimentare

Proteinele din lapte de vaca, ouale si arahide sunt principalii alergeni la copiii cu varsta cuprinsa intre 0-4 ani:

  • numai laptele contine 25 de proteine ​​susceptibile de a provoca o reactie alergica;
  • alergia la ou apare mai degraba in jur de 1 an;
  • alergia la arahide se manifesta mai mult la cei cu varsta peste 3 ani.
Simptomele alergiilor alimentare

In 80% din cazuri, bebelusii alergici la proteinele din laptele de vaca sufera de eczeme, numite si dermatita atopica. O afectiune caracterizata prin pielea uscata, precum si petele rosii, situate in diferite locuri ale corpului. In cele mai grave cazuri, exista leziuni cutanate pe fata, pliuri ale cotului sau pe brate.

Alergiile alimentare pot duce la varsaturi, diaree sau colici. Manifestari atat de frecvente la copii incat parintii nu se gandesc ca este neaparat o alergie. Daca aceste simptome se repeta sau rezista la tratamentul medicului pediatru, este mai bine sa se ceara sfatul unui alergolog.

Mai putin frecventa, alergia respiratorie a bebelusului poate fi, de asemenea, greu de suportat. Inmultirea racelilor si a rinitei alergice, aparitia astmului – alergiile respiratorii la copiii mici trebuie tratate cat mai curand posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here