Canalul lacrimal blocat la bebelusi este o particularitate nu foarte grava, dar care necesita curatare regulata pentru a evita orice infectie. De cele mai multe ori, acest flux inceteaza spontan inainte de prima lor aniversare.

Simptomele unui canal lacrimal blocat

Un bebelus cu un canal lacrimal blocat are ochiul rosu constant si gene mereu umede. Cand se trezeste, are deseori secretii albe si lipicioase acumulate pe pleoape. Uneori fenomenul afecteaza ambii ochi. Fenomenul poate aparea de la nastere sau poate aparea dupa cateva saptamani.

Lacrimile, incolore, curg din coltul interior al ochiului, langa nas. Chiar daca este complet benign si nedureros, este totusi mai bine ca parintii sa aiba o intalnire cu medicul pentru a confirma diagnosticul.

Ulterior, daca copilul se trezeste cu ochiul umflat, rosu, cu pleoapele lipite de secretii galbui, va fi necesar sa fie examinat din nou. Probabil este conjunctivita purulenta. Este o complicatie destul de frecventa a unui canal lacrimal blocat si necesita un tratament adecvat.

Cauza

In mod normal, excesul de lichid lacrimal, produs de ochi este drenat in cavitatea nazala prin conductele lacrimale. Dar, uneori, aceste tuburi mici sunt blocate de la nastere sau se blocheaza in timp. Mica malformatie a conductelor lacrimale care cauzeaza aceasta obstructie nu este deloc grava si lucrurile se ordoneaza de obicei pe masura ce copilul creste.

  • Prioritatea: curatarea regulata

In timp ce se asteapta deblocarea spontana a canalului, este esential sa se curete ochiul copilului de mai multe ori pe zi pentru a limita riscul de infectie si, prin urmare, de conjunctivita.

Dupa spalarea mainilor, se trece usor o compresa sterila imbibata in ser fiziologic, mergand din interior in exteriorul ochiului.

  • Masajele pot ajuta

Unii medici recomanda masarea usoara a coltului interior al ochiului unui copil pentru a accelera desfundarea canalului. Sedintele de osteopatie pot ajuta, de asemenea.

  • Ce se intampla daca problema persista?

De cele mai multe ori, canalul lacrimal se deblocheaza spontan in primele cateva luni, iar simptomele se opresc imediat. In caz contrar, poate fi necesar sa se intervina dupa prima zi de nastere a copilului. Chiar mai devreme daca apare conjunctivita. Tehnica aleasa (sondare sub anestezie locala la oftalmolog, interventie chirurgicala sub anestezie generala) depinde de amploarea obstructiei si de varsta copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here