De mai multi ani deja, sectorul imobiliar este in plina dezvoltare. Cu toate acestea, vanzarea unui bun imobiliar nu este un lucru usor. Tu, ca proprietar, ai cu siguranta o multime de intrebari fara raspuns. Care sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi pentru vanzarea unui bun imobiliar? Iti spunem noi chiar acum.

Te ocupi singur de vanzare sau apelezi la o agentie imobiliara?

Alegerea unei modalitati de vanzare reprezinta o etapa cruciala in demersurile necesare vanzarii unui bun imobiliar. Ai posibilitatea de a face tu insuti acest lucru. Insa, aceasta varianta presupune timp, rabdare, motivare si un anumit nivel de cunostinte in dreptul imobiliar. Va trebui, in egala masura, sa te inarmezi cu o strategie eficienta de vanzare si cu tehnicile potrivite de negociere. Cu toate acestea, ai in egala masura posibilitatea de a apela la o agentie imobiliara. Aceasta din urma se va ocupa de toate demersurile de vanzare, folosind metodele adecvate.

Valorizeaza si estimeaza bunul imobiliar la justa sa valoare

Aceasta etapa, la fel ca urmatoarele, este necesara doar daca alegi sa te ocupi tu de vanzarea bunului imobiliar. Valorizarea bunului consta in a-l face pe acesta din urma atragator in ochii unui potential comparator. Pentru asta, cateva lucrari de renovare ar putea fi necesare. Locuinta trebuie sa fie curatata si depersonalizata in cele mai mici colturi. Poti sa zugravesti peretii pentru ca totul sa arate mai bine. Este important sa estimezi valoarea locuintei. Mai multe criterii intra in joc in determinarea unui pret:

  • Studiul de piata;

  • Preturile practicate;

  • Situarea geografica;

  • Starea in care se afla locuinta;

Poti apela la serviciile unui profesionist pentru a obtine o estimare.

Realizarea diagnosticurilor necesare

In cadrul vanzarii unui bun imobiliar, diagnosticurile reprezinta o obligatie pentru vanzator. Sunt, de altfel cerute si de lege. Punctele de examinat sunt urmatoarele:

  • Performantele energetice;

  • Starea instalatiei interioare de gaz si de electricitate;

  • Riscuri naturale si tehnologice.

Redacteaza un anunt fascinant

Anuntul reprezinta descrierea bunului pus spre vanzare impreuna cu cateva poze reusite. Pozele trebuie sa iti scoata in valoare bunul pus la vanzare. Exista posibilitatea anunturilor gratuite sau cu plata. Posteaza anuntul pe mai multe siteuri pentru a-ti spori sansele de a-ti vine locuinta.

Finalizeaza vanzarea

Atunci cand gasesti un cumparator nu iti mai ramane decat sa finalizezi vanzarea. Se va semna contractul de vanzare cumparare de ambele parti. Apoi, tranzactia va fi validata.

Ideal este sa apelezi la o agentie imobiliara datorita faptului ca vanzarea unui bun imobiliar reprezinta un process mai complex mai ales daca este cumparat cu ajutorul unui credit imobiliar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here