Cine plateste comisionul agentului imobiliar: vanzatorul sau cumparatorul?

Dilema titlului nu a fost inca rezolvata fara echivoc. Exista mai multe variante pe piata imobiliara in care comisionul este platit doar de vanzator sau este impartit intre ambele parti la tranzactie. Uneori se pot intalni si oferte precum „0% comision pentru cumparator”.

De obicei, vanzatorul plateste comisionul

Este destul de evident: la urma urmei, vanzatorul este cel care apeleaza la serviciul agentului imobiliar, care trebuie platit. Valoarea comisionului depinde de valoarea tranzactiei. Cele mai frecvente rate variaza de la 1,5 pana la chiar 5%.

Vanzatorul, care stie ca suporta costurile serviciului agentului, le poate include desigur in pretul proprietatii, iar aceasta se intampla cel mai adesea. Cumparatorul nici nu trebuie sa fie constient de acest lucru. Daca accepta pretul, nu este interesat de ceea ce este inclus pana la urma in acesta. Acest aranjament este cel mai benefic pentru ambele parti.

Cand comisionul este repartizat intre vanzator si cumparator

Aceasta solutie este mult mai putin comuna. De ce? Pentru ca cumparatorii, de regula, nu doresc sa plateasca un comision agentului care deserveste vanzatorul.

Ei sustin ca sunt interesati doar de imobile, nu de serviciu. Intr-o astfel de situatie, exista adesea incercari de „intelegere” intre parti care ocolesc intermediarul.

0% comision pentru cumparator

Acest slogan se regaseste in multe reclame publicate pe internet, in special pe site-urile agentiilor imobiliare. Ce ascunde el? Ei bine, biroul nu va percepe efectiv un comision de la clientul care a decis sa cumpere imobilul oferit de acesta.

Cu toate acestea, taxa suplimentara – desi nu este specificata – este de fapt inclusa in pretul de vanzare sau de inchiriere. Deci cineva trebuie sa suporte intotdeauna costul serviciilor imobiliare.

Este recomandata cautarea imobilelor vandute „la prima mana”, adica fara intermediari?

Cu siguranta va fi o solutie mai ieftina, dar din pacate mult mai riscanta. Avand in vedere costul total al achizitionarii proprietatii, economisirea comisionului nu pare a fi cea mai buna idee.

cesafaci.ro

https://cesafaci.ro

Articole pe aceeași temă

Care sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi pentru vanzarea unui bun imobiliar?

De mai multi ani deja, sectorul imobiliar este in plina dezvoltare. Cu toate acestea, vanzarea unui bun imobiliar nu este un lucru usor. Tu, ca proprietar, ai cu siguranta o…

Citește

De ce sa devii proprietarul unei case de lux? 3 avantaje de cunoscut

Chiar daca o casa de lux este destul de scumpa, aceasta poate fi o investitie buna. Intr-adevar, este genul de proprietate imobiliara care poate fi profitabila. Prin urmare, este o…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

De ce apelăm la un dealer auto? Avantajele colaborării cu profesioniștii

  • April 3, 2024
De ce apelăm la un dealer auto? Avantajele colaborării cu profesioniștii

Cum petrecem timpul cu patrupedul

  • April 1, 2024

Titluri de carti pe care le gasim intr-un anticariat online

  • March 28, 2024
Titluri de carti pe care le gasim intr-un anticariat online

Prima baita a lui bebe

  • March 22, 2024
Prima baita a lui bebe

Cum obții tortul visurilor tale printr-o comandă online?

  • March 11, 2024
Cum obții tortul visurilor tale printr-o comandă online?

De ce refuza cainii mancarea

  • February 29, 2024
De ce refuza cainii mancarea