Care sunt caracteristicile vitaminelor D2 si D3? Cand ar trebui sa fie administrate? Raspunsul la aceste intrebari, in cele ce urmeaza.

Ce este vitamina D?

Vitamina D joaca un rol esential in asimilarea calciului si a fosforului de catre organism. Ea este esentiala pentru buna functionare a organismului si este solubila in grasimi. Vitamina D se comporta ca un hormon si poate fi stocata in grasimi si in ficat. Ea este apoi eliberata in functie de nevoile organismului.

Pe langa rolul sau in mineralizarea oaselor, vitamina D contribuie, de asemenea, la stimularea imunitatii innascute, imbunatateste performanta musculara, reduce riscul anumitor tipuri de cancer si al dementei.

Aproximativ doua treimi din vitamina D este produsa de piele. Restul este furnizat de alimente. Suplimentarea cu vitamina D este recomandata in perioadele cu lumina solara scazuta, in special iarna. Vitamina D exista sub diferite forme, inclusiv vitamina D2 si D3. Se obisnuieste sa se creada ca vitamina D2 este de origine vegetala si ca vitamina D3 este de origine animala. Cu toate acestea, vitamina D3 vegetala exista. Vitamina D3 se gaseste in pestele gras si in galbenusul de ou, dar se gaseste si in licheni.

Care sunt diferentele dintre vitamina D2 si D3?

Vitamina D3 sau colecalciferolul este o vitamina solubila in grasimi. Este furnizata exogen prin alimentatie si endogen prin expunerea la soare.

Vitamina D2 sau ergocalciferol este prezenta in cantitati mici in multe alimente, cum ar fi cerealele si ciupercile.

Vitaminele D2 si D3 sunt metabolizate in ficat in calciferol. Acesta trece in rinichi si duce la eliberarea de calcitriol, care este forma activa a vitaminei D. Vitamina D2 este mai putin stabila decat vitamina D3 si este mai sensibila la umiditate si caldura. In plus, vitamina D3 creste nivelul de calcitriol din organism mai mult decat vitamina D2. Medicii recomanda suplimentarea cu vitamina D3, deoarece aceasta este mai bine absorbita de organism.

Care sunt beneficiile vitaminei D?

Vitamina D este cunoscuta pentru rolul sau in sanatatea oaselor si a dintilor, ajutand la reglarea absorbtiei fosforului si a calciului in organism. Ea faciliteaza absorbtia acestora si fixarea acestor minerale pe oase si dinti. Astfel, ajuta la mentinerea oaselor puternice si la prevenirea fracturilor si a osteoporozei.

O cantitate suficienta de vitamina D asigura, de asemenea, buna functionare a sistemelor neuromuscular si imunitar.

Vitamina D este utilizata pentru a preveni rahitismul, o tulburare de crestere caracterizata prin lipsa de calcificare a scheletului.

Unde se gaseste vitamina D?

Vitamina D este prezenta in cantitati mici in alimente. Vitamina D2 se gaseste in cereale si in ciuperci, in timp ce vitamina D3 se gaseste in pestele gras si in unele soiuri de licheni.

Dieta nu acopera in totalitate necesarul de vitamina D. Prin urmare, este esential sa va expuneti la soare timp de aproximativ zece minute in fiecare zi. In timpul iernii, lungimea de unda a razelor ultraviolete nu permite absorbtia vitaminei D de catre piele. In aceasta perioada, deficitul de vitamina D afecteaza aproximativ 90% din populatia franceza. Prin urmare, se recomanda sa se ia un supliment de vitamina D.

Vitamina D este liposolubila si este stocata de organism. Prin urmare, exista un risc de supradozaj. In exces, vitamina D poate fi toxica. Prin urmare, este important sa se respecte dozele prescrise pentru a nu depasi pragul de 10.000 UI/zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here