Craciunul este adesea cunoscut ca “Yule” sau “Jól” in Islanda. Aceasta denumire provine din sarbatorile vechi de solstitiu de iarna, preluate de primii crestini. Yule include si sarbatorile de Anul Nou.

Craciunul in Islanda

Exista o multime de obiceiuri si traditii de Yule in Islanda. Sezonul Yule se compune din urmatoarele zile:

Þorláksmessa – Ziua Sf. Thorlakur – 23 decembrie

Principalul sfant al Islandei este “heilagur Þorlákur Þórhallsson” sau “Sf. Thorlakur Thorhallsson “, episcopul Skálholt. 23 decembrie este ziua in care acesta a murit. La Ziua Sf. Thorlakur, obiceiul principal este organizarea unei mese simple de skate. Pomul Yule (sau pomul de Craciun) este de obicei decorat tot in aceasta zi. Aceasta este, de asemenea, o zi mare in care se cumpara cadourile, iar pentru aceasta magazinele ramn deschise pana la miezul noptii.

Aðfangadagur – Ajunul Craciunului / Yule Eve

Sarbatorile incep in Islanda la ora 18.00 pe Yule Eve. Acest lucru poate veni din vechea traditie islandeza, cand o noua zi incepea la ora 18.00, nu la miezul noptii. Copiii islandezi isi deschid cadourile dupa masa de seara, de Aðfangadagur. Acesta este momentul in care sarbatorile de Yule incep cu adevarat! (daca de obicei TV-ul este folosit doar pana la aproximativ ora 17:00, fiind repornit a doua zi la 10.00, acum TV-ul este pornit pe tot parcursul perioadei de Craciun.)

Jóladagur – Ziua Craciunului / Ziua Yule

Jóladagur este, de obicei, sarbatorita alaturi de familia extinsa. Principala masa Yule este “Hangikjöt”, un picior de miel fript. Uneori este “mancat” si “Rjúpa” (Rock Ptarmigan). O alta specialitate de masa Yule este “Laufabrauð” sau paine cu frunze. Aceasta este facuta din foi subtiri de aluat taiat in modele delicate si coapte. Adesea, fiecare familie are modele proprii pentru Laufabrauð.

Annar Jóladagur – Ziua Boxului

Aceasta este o alta zi pentru a vizita prietenii si familia si a manca mult mai mult! Daca actele de divertisment sunt considerate inadecvate de Yule Eve si Yule Day, dansul este din nou permis in public incepand de acum.

In Islanda, Craciunul este foarte important, iar oamenii au inteles acest lucru de mult, facand totul astfel incat sa pastreze traditia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here