Untul este o grasime alimentara de origine animala, utilizata pe scara larga in bucatarie, atat pentru retete dulci, cat si sarate. Multe persoane prefera sa limiteze consumul acestuia in favoarea unor inlocuitori mai usori, mai putin calorici si mai usor de digerat, fie din motive de sanatate sau de intoleranta, fie pentru ca urmeaza o dieta vegana si, prin urmare, nu consuma niciun aliment de origine animala.

Inlocuirea untului in bucatarie este relativ simpla, tot ce trebuie sa facem este sa fim atenti si sa alegem ingredientele potrivite pentru reteta pe care dorim sa o facem: iata o serie de alternative bune.

Margarina si unt vegetal

Cea mai usoara alegere pentru a inlocui untul este sa folositi unul vegetal, cum ar fi margarina sau untul de soia. Cantitatile care trebuie folosite vor fi aceleasi, iar cremozitatea va ramane aceeasi. Aveti grija, insa, deoarece aceste alimente contin multe grasimi hidrogenate care nu sunt foarte bune pentru sanatate. Pentru cei care au intoleranta la lactoza, recomandam, de asemenea, sa verifice intotdeauna eticheta, deoarece margarina poate contine uneori urme de lactoza.

Ulei

Printre primele ingrediente care ne vin in minte se numara uleiul, care este potrivit atat pentru preparate dulci, cat si sarate. Trebuie doar sa ne amintim ca, avand in vedere ca are o compozitie mai pura (100% grasime), trebuie sa reducem cantitatea de ulei in comparatie cu untul: pentru fiecare 100 g de unt folosim 80 ml de ulei.

Uleiul de masline extravirgin, cu aroma sa puternica, este ideal pentru preparatele sarate. Pentru dulciuri, in schimb, este mai bine sa optam pentru uleiul de seminte cu un gust mai bland: putem alege intre uleiul de porumb, de arahide, de floarea-soarelui sau de orez, in functie de preferintele noastre, dar trebuie sa fim atenti intotdeauna la calitate.

Iaurt si smantana

Pentru o aroma mai blanda decat cea a uleiului, putem folosi smantana proaspata sau iaurt, care sunt, de asemenea, potrivite atat pentru mancaruri dulci, cat si sarate si sunt mult mai putin calorice. In acest caz, trebuie sa marim cantitatile cu aproximativ 25%, de exemplu, de la 100 g de unt la 125 ml de iaurt sau smantana. Pentru cei cu intoleranta la lactoza sau vegani, se pot folosi iaurturi cu smantana si iaurturi vegetale, cum ar fi cel de soia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here