Veterinarul poate prescrie mai multe categorii de hrana pentru caini. Scopul este de a reduce dezechilibrul creat de o dieta care este prea umana, dar nu suficient de canina, sau chiar de a trata in mod direct bolile printr-un principiu activ.

Deoarece cainii sunt carnivori, iar oamenii sunt omnivori, hranirea animalelor de companie cu resturile de mancare este o idee proasta. Sistemul digestiv al cainelui este diferit de cel al omului, iar alimentele care sunt bune pentru oameni sunt rele pentru caini.

Ce alimente sunt prescrise de veterinar?

  • Alimente premium

Aceste alimente de calitate premium sunt opusul celor vandute in special in supermarketuri, a caror calitate nutritiva si digestiva este mai mica. Alimentele premium, fiind mai variate in compozitia lor de nutrienti, sunt cele mai recomandate. Pe langa dimensiunea cainelui, faza de dezvoltare a animalului, rasa sa, activitatea sa fizica si posibilele sale patologii sunt criterii care au contribuit la dezvoltarea alimentelor premium. Asadar, medicul veterinar va alege dintr-o oferta foarte diversificata astazi, dieta ideala pentru caine.

  • Hrana medicamentoasa

Dupa cum sugereaza si numele, hrana medicamentoasa contine ingrediente active implicate in tratamentul bolilor. Aceste molecule sunt dezvoltate in laboratoare farmaceutice si sunt supuse unor standarde de sanatate. Complet absorbite in alimente, aceste medicamente sunt usor ingerate de caini care nu stiu ca le inghit. Pot fi modificatori ai pH-ului urinar si precursori ai serotoninei. Acestea sunt disponibile fie la medicul veterinar, fie in farmacii si sunt mai rar accesibile exclusiv de la producator.

  • De ce aceasta hrana pentru caini? Care sunt obiectivele ei?

Scopul comun al ambelor tipuri de alimente prescrise este de a avea un animal sanatos. Hrana premium este mai mult orientata spre prevenire, in timp ce hrana medicamentoasa este orientata catre tratament, chiar vindecare.

Deficientele de vitamine sunt totusi frecvente la cainii hraniti cu resturi de la mesele proprietarilor. Aceste deficiente sunt uneori severe si sunt insotite de simptome grave. Dieta premium care vizeaza evitarea deficientelor poate fi apoi combinata cu hrana medicamentoasa menita sa reduca agravarea simptomelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here