Exista o singura modalitate de a afla daca „colesterolul este crescut” – un test de sange. Aproape fiecare laborator ofera un pachet special care testeaza colesterolul total, HDL si LDL si trigliceridele. Cu rezultatul acestui test, pacientul va vizita medicul de familie pentru a vedea daca are colesterol crescut.

O persoana poate avea colesterol crescut fara a suferi anumite simptome. Colesterolul crescut netratat sau prost tratat creste riscul de infarct. Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari despre colesterolul crescut:

Ce cauzeaza colesterolul crescut?

Colesterolul crescut poate duce la ingustarea arterelor si / sau intarirea peretilor arteriali. Placa se acumuleaza – o combinatie de colesterol, grasimi, calciu si fibrina. Aceasta placa reduce sau blocheaza complet circulatia sangelui si poate duce la un accident vascular cerebral sau infarct.

De ce am colesterol crescut?

La majoritatea oamenilor, colesterolul crescut este rezultatul unui stil de viata necorespunzator – alimente nesanatoase si lipsa de activitate fizica. La unii, poate fi rezultatul unei predispozitii genetice. Colesterolul crescut este mai frecvent la persoanele obeze si la fumatori.

De ce am colesterol crescut, avand in vedere ca mananc sanatos?

Daca o persoana are o dieta sanatoasa si un stil de viata activ, dar totusi exista colesterol crescut, este probabil o predispozitie genetica.

Imi pot reduce colesterolul in mod natural?

Pentru majoritatea oamenilor, modificarile dietei si ale activitatii fizice pot reduce colesterolul rau. Un consum mai redus de carne rosie si produse lactate bogate in grasimi este recomandat. Acestea pot fi inlocuite cu pui, curcan si fructe de mare. De asemenea, trebuie incluse mai multe fibre – fructe, legume, ovaz si exercitii aerobice de cel putin 2-3 ori pe saptamana, timp de 40 de minute.

Colesterolul crescut poate provoca un accident vascular cerebral?

Da, nivelurile ridicate de colesterol rau cresc riscul de accident vascular cerebral. Motivul este ingustarea si intarirea arterelor. Astfel, cheagurile de sange pot provoca un blocaj care poate provoca un accident vascular cerebral daca ajung la creier.

Colesterolul crescut afecteaza speranta de viata?

Daca colesterolul crescut nu este tratat (corect), riscul de accident vascular cerebral sau infarct este mai mare. Dar daca persoana are o alimentatie sanatoasa, este activa fizic si ia medicamentele prescrise, se poate bucura de o viata lunga si fericita, chiar daca este predispusa la colesterol crescut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here