Chlamydia este o infectie bacteriana cu transmitere sexuala. Afecteaza atat barbatii, cat si femeile care o contracta in timpul contactului sexual. Este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala (ITS). Chlamydia nu produce adesea simptome, dar poate duce la probleme de fertilitate. Cu toate acestea, este disponibil un tratament eficient.

Simptome infectie cu Chlamydia

Majoritatea persoanelor cu Chlamydia nu observa niciun simptom. Conform cercetarilor, doar aproximativ 10% dintre barbati si 5-30% dintre femei prezinta simptome. De asemenea, nu este clar cat timp dureaza pana la aparitia simptomelor, dar poate dura cateva saptamani.

La femei, simptomele Chlamydiei pot include:

  • o secretie din colul uterin;
  • sangerare usoara;
  • urinare frecventa sau dureroasa.

Daca Chlamydia se raspandeste in uter si in trompele uterine, poate duce la boli inflamatorii pelvine – si acest lucru poate nu produce simptome. Cu toate acestea, poate afecta fertilitatea.

La barbati

La barbati, simptomele pot include durere, sensibilitate si umflaturi la nivelul testiculelor sau uretrei, tubul care transporta urina.

Barbati si femei

Atat barbatii, cat si femeile pot dezvolta simptome in rect si anus. Virusul poate infecta aceste zone in timpul sexului anal sau prin raspandirea din organele de reproducere. Simptomele includ:

  • durere rectala;
  • secretie rectala sau sangerare.

Tratament

Oricine are sau suspecteaza ca are Chlamydia trebuie sa ia tratament pentru a preveni consecintele pe termen lung asupra sanatatii, inclusiv infertilitatea si sarcina ectopica. Medicii vor prescrie de obicei antibiotice pentru tratarea infectiei.  Medicii recomanda retestarea cel putin la fiecare 3 luni dupa tratament, in functie de factorii de risc ai individului.

Alte aspecte ale tratamentului

Medicii recomanda persoanelor infectate sa se abtina de la sex timp de 7 zile:

  • dupa un tratament cu doza unica;
  • in timp ce urmeaza un curs de antibiotice de 7 zile.

Daca un partener nu primeste tratament sau nu finalizeaza cursul tratamentului, exista riscul reinfectarii sau transmiterii virusului altcuiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here