Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara grava, caracterizata printr-o greutate corporala anormal de scazuta, o frica intensa de a lua in greutate si o perceptie distorsionata asupra corpului. Pentru a preveni cresterea in greutate sau pentru a continua sa piarda kilograme, persoanele cu anorexie restrictioneaza in mod sever cantitatea de mancare pe care o consuma. De asemenea, ele controleaza aportul de calorii prin varsaturi dupa consumul alimentelor. Pe langa asta, incearca sa slabeasca facand efort excesiv. Oricat de multe kilograme sunt pierdute, persoana continua sa se teama de cresterea in greutate.

Simptome pentru anorexia nervoasa

  • In multe cazuri, un pacient cu anorexie poate parea a fi sanatos atunci cand este de fapt subnutrit. De aceea este important sa se inteleaga toate semnele de avertizare si simptomele anorexiei. Unele dintre cele mai frecvente simptome includ: teama obsesiva de crestere in greutate, refuzul de a mentine o greutate corporala sanatoasa, imaginea corpului distorsionat, limitarea aportului caloric si eliminarea caloriilor consumate. Anorexia apare adesea alaturi de alte boli mintale, inclusiv depresia, anxietate, hiperactivitate si impulsivitate. De asemenea, persoanele cu anorexie ar putea deveni extrem de sensibile la critici, esec si greseli. Dezechilibrele unor hormoni, cum ar fi serotonina, dopamina, oxitocina, cortizolul si leptina, pot explica unele dintre aceste caracteristici la cei cu anorexie.
  • Forma corpului si atractivitatea sunt preocupari critice pentru persoanele cu anorexie. Conceptul de imagine corporala implica perceptia unei persoane in ceea ce priveste dimensiunea corpului si modul in care se simte ea in pielea ei. Verificarea repetata a corpului este o alta caracteristica a anorexiei.
  • Anorexia este o boala incredibil de grava. Aceasta afectiune necesita un tratament corespunzator, dintr-o abordare experimentata, multidisciplinara, care sa includa stabilizarea medicala si psihiatrica, interventia nutritionala si suportul psihologic. Cu un tratament adecvat, este posibila recuperarea completa a pacientului. Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta anorexie sunt femeile la varsta adolescentei si barbatii tineri. In unele cazuri, anorexia poate duce la consumul de alcool si la consumul de anumite pastile pentru pierderea in greutate. Abuzul de substante pe termen lung combinat cu un aport redus de alimente poate provoca malnutritie si poate declansa alte probleme de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here