Ascita reprezinta acumularea anormala de lichid in cavitatea abdominala. Aceasta apare de obicei, cand ficatul inceteaza sa functioneze corect. Atunci cand ficatul functioneaza defectuos, lichidul umple spatiul dintre mucoasa abdominala si organe.

Cauzele ascitei

Ascita este cel mai adesea cauzata de cicatrizarea ficatului, altfel cunoscuta sub numele de ciroza. Cicatrizarea creste presiunea in vasele de sange ale ficatului. Presiunea crescuta poate forta fluidul in cavitatea abdominala, rezultand ascita.

Factorii de risc pentru ascita

Afectarea ficatului este cel mai mare factor de risc pentru ascita. Unele cauze ale leziunilor hepatice includ:

  • ciroza;
  • hepatita B sau C;
  • consum de alcool.

Alte cauze care pot creste riscul de ascita includ:

  • cancer ovarian, pancreatic, hepatic, sau endometrial;
  • insuficienta cardiaca sau renala;
  • pancreatita;
  • tuberculoza;
  • hipotiroidism.

Tratamentul pentru ascita va depinde de ceea ce cauzeaza afectiunea.

Diuretice

Diureticele sunt utilizate frecvent pentru tratarea ascitei si sunt eficiente pentru majoritatea persoanelor cu aceasta afectiune. Aceste medicamente cresc cantitatea de sare si apa care iese din corp – ceea ce va reduce presiunea in venele din jurul ficatului.

In timp ce persoanele urmeaza un tratament cu diuretice, este posibil ca medicul sa vrea sa le monitorizeze chimia sangelui. Probabil vor trebui sa reduca consumul de alcool si de sare.

Paracenteza

In aceasta procedura, se foloseste un ac subtire si lung, pentru indepartarea excesului de lichid. Este introdus prin piele – in cavitatea abdominala. Exista un risc de infectie, astfel ca, persoanelor care sufera de paracenteza li se pot prescrie antibiotice. Acest tratament este cel mai frecvent utilizat atunci cand ascita este severa sau recurenta. Diureticele nu functioneaza la fel de bine in astfel de cazuri.

Interventie chirurgicala

In cazuri extreme, un tub permanent, numit sunt este implantat in corp. Acesta anuleaza fluxul de sange in jurul ficatului.

Medicul poate, de asemenea, recomanda un transplant de ficat daca ascita nu raspunde la tratament. Acest lucru este utilizat in general pentru bolile hepatice in stadiu final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here