Crizele de furie la copii pot aparea in jurul varstei de 6 ani. Cu siguranta parintii sunt constienti ca adolescentii sufera de o criza, pe care o pot observa din schimbarile lor de comportament, dar de cele mai multe ori reactioneaza cu incertitudine. Nu inteleg cum un copil atat de mic poate avea deja probleme de comportament. Creeaza frustrare si tensiune, deoarece copiii nu se comporta asa cum ar trebui.

Cum pot ei preveni aceasta criza?

Specialistii spun ca de fapt aceste crize sunt normale, iar parintii nu ar trebui sa-si faca griji. Multi profesionisti se refera la aceasta criza drept „criza adolescentei timpurii”. Aceste crize sunt normale si trebuie sa se intample astfel incat oamenii sa se poata schimba si evolua. La aceasta varsta, un copil este gata sa sa-si formeze propria identitate si propria personalitate – acesta este motivul pentru care are loc aceasta criza.

Cum se manifesta criza de furie?

In aceasta etapa, copilul nu accepta autoritatea – pune la indoiala si se opune in tot ce i se spune.Cel mic incepe sa se comporte impulsiv si nu tine cont de consecintele actiunilor sale. El face ceea ce vrea atunci cand vrea si nu se gandeste la nimic altceva.

Acest copil trece intr-o clipa de la ras la plans, de la o stare la alta, cu mare usurinta. El este mai sensibil emotional si poate reactiona disproportionat in multe ocazii. Copilul poate avea aceste atitudini in incercarea de a-si impune vointa si de a face ceea ce isi doreste. El devine un copil foarte activ si dinamic, cu o mare curiozitate si un interes din ce in ce mai mare pentru tot ce este in jurul sau – vrand sa descopere activitati noi.

Insa, daca trebuie sa aleaga sau sa ia o decizie, se va simti sufocat si nu va sti ce cale sa aleaga. In aceasta perioada acestia se simt neputinciosi, vulnerabili si nesiguri, deoarece trebuie sa faca fata formarii noii lor identitati si isi asuma un nou rol, diferit de cel pe care il aveau inainte. Din acest motiv este important ca familia sa-i inteleaga, sa-i protejeze, sa le ofere incredere si afectiune pe timpul acestei crize trecatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here