Pierderea in greutate la animalul de companie nu este niciodata usoara. Deseori dureaza cateva luni pentru ca acesta sa ajunga la greutatea ideala.

Greutatea ideala

Mai presus de toate, este necesar sa se stie care este greutatea ideala a cainelui sau a pisicii.  Veterinarul este cel mai in masura sa determine greutatea ideala pentru animal. Se vorbeste de obezitate atunci cand greutatea animalului este cu mai mult de 20% comparativ cu greutatea sa ideala.

Monitorizarea dietei

Alegerea alimentelor este esentiala: pentru a face animalul sa piarda in greutate, este mai intai necesar sa se aleaga un aliment cu continut scazut de grasimi, a carui densitate energetica este redusa.

Mancare uscata adaptata pentru controlul greutatii cainelui

Hrana pentru cainii adulti sterilizati este special conceputa pentru a satisface nevoile cainilor adulti care au fost sterilizati si / sau predispusi la cresterea in greutate. Ingredientele de inalta calitate ofera cainelui supraponderal tot ce are nevoie.

Animalul trebuie rationat, trebuie sa primeasca cantitatea de hrana necesara pentru a-si atinge greutatea ideala. Daca pierderea in greutate este semnificativa, atunci cantitatea de hrana ar trebui redusa treptat, astfel incat animalul sa nu moara de foame. Animalele rationate au adesea dificultati in a fi pline. Pentru a le imbunatati satietatea, este posibil:

  • sa se adauge dovleac fiert (fara a adauga grasime) in ratia lor;
  • sa se umezeasca crochetele: se adauga apa fierbinte si se lasa crochetele sa se umfle cateva minute inainte de a le da;
  • oferirea unei diete mixte care combina crochete si hrana umeda: aceasta se numeste bi-nutritie. O dieta dietetica este uneori prescrisa de medicul veterinar ca parte a unei diete.

Stimularea activitatii fizice

Ca si in cazul oamenilor, este recomandabil ca animalele care tin dieta sa efectueze exercitii fizice. Pentru caini, exista o gama larga de activitati posibile: plimbari, inot, jocuri cu proprietarii, etc. Pentru pisicile cu acces in aer liber, nivelul de activitate este rareori o problema, pisicile petrec, in general, mult timp vanand.

Acest lucru este mai problematic pentru pisicile care locuiesc in apartamente, fara acces la exterior. Prin urmare, este foarte important sa se imbogateasca mediul animalului pentru a-i stimula activitatea: pomi de pisica, jucarii care stimuleaza activitatea de joc, de vanatoare cu proprietarii etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here