De unde vine frica la copii?

Frica la copii este frecventa, in general nu este altceva decat o etapa in care le este greu sa adoarma, dar uneori poate deveni o problema mai mare daca dureaza in timp sau declanseaza cosmaruri frecvente sau atacuri de anxietate la culcare. Seara, adesea parintii aud „ Nu pot dormi” sau „Mi-e frica” este de obicei inceputul unei nopti care se va incheia cu un chirias in patul lor.

Care este cea mai frecventa cauza a fricii la copii?

Raspunsul nu este simplu, deoarece motivele fricii la copii variaza in functie de copil si varsta, dar este ceva general, in special la copiii cu varsta sub 10 ani. Una dintre cele mai frecvente temeri la copii este intunericul si tot ce presupune.

 • Originea fricii la copii

Cand un copil se teme de intuneric sau de monstri, el devine pur si simplu victima imaginatiei sale. Frica la copii are o origine primitiva si in acelasi timp depinde de o influenta sociala, care variaza in functie de cultura careia ii apartine.

Una dintre cele mai frecvente temeri cand sunt tineri este frica de anumite tipuri de creaturi, reale sau nu, de la lei, crocodili, caini, lupi sau paianjeni, pana la vampiri, vrajitoare sau zombi.

Aceasta frica isi are originea in ADN-ul uman si cauza ei nu este alta decat evitarea situatiilor in care omul este fara aparare sau expus pericolelor externe.

Instinctul de supravietuire s-a reflectat in frica de animale cu care omenirea a trait la inceputurile ei: cele mai mari si mai feroce animale reprezentau o amenintare pentru specie, prin urmare era necesar ca omul sa fie in permanenta alertat si mai mult atunci cand vizibilitatea scadea si era mai expus atacului.

Teama de serpi, lei sau crocodili apare la copii in mod spontan din acest motiv, chiar daca nu sunt animale cu care copilul traieste in viata de zi cu zi.

In timp frica de intuneric sau de a dormi singur va disparea.  Este important sa se trateze frica la copii cat mai repede, fara ca aceasta sa devina o problema majora pe termen lung.

Ajutorul care poate fi oferit unui copil cu frici nocturne este crearea unor zone sigure, cum ar fi lasarea luminii aprinse, citirea unei povesti in care protagonistul trebuie sa se confrunte cu o frica similara (ca un balaur) sau sa i se tina companie pana cand adoarme.

Daca frica persista sau creste, este recomandabila interventia unui specialist, abordarea unui profesionist poate ajuta atat copilul, cat si parintii sa tina sub control aceasta problema.

cesafaci.ro

https://cesafaci.ro

Articole pe aceeași temă

 • Diverse
 • April 1, 2024
 • 3 minutes Read
Cum petrecem timpul cu patrupedul

Petrecerea timpului de calitate cu prietenul nostru patruped nu numai că întărește legătura dintre noi și animalul de companie, dar contribuie și la menținerea sănătății fizice și mentale a acestuia.…

Citește

 • Diverse
 • March 22, 2024
 • 3 minutes Read
Prima baita a lui bebe

Prima baie a bebelușului este un moment emoționant și o piatră de hotar în viața proaspătă a părinților. Deși poate părea intimidantă la început, pregătirea adecvată și informarea pot transforma…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

De ce apelăm la un dealer auto? Avantajele colaborării cu profesioniștii

 • April 3, 2024
De ce apelăm la un dealer auto? Avantajele colaborării cu profesioniștii

Cum petrecem timpul cu patrupedul

 • April 1, 2024

Titluri de carti pe care le gasim intr-un anticariat online

 • March 28, 2024
Titluri de carti pe care le gasim intr-un anticariat online

Prima baita a lui bebe

 • March 22, 2024
Prima baita a lui bebe

Cum obții tortul visurilor tale printr-o comandă online?

 • March 11, 2024
Cum obții tortul visurilor tale printr-o comandă online?

De ce refuza cainii mancarea

 • February 29, 2024
De ce refuza cainii mancarea