Motive pentru care fibra optica este o solutie eficienta in telecomunicatii

Fibra optica este in societatea moderna actuala cea mai buna solutie pentru telecomunicatii, iar alegerea unui cablu de fibra optica este din ce in ce mai simpla. Un singur cablu are de la doua fire subiri din plastic sau din sticla, pana la cateva sute de fire. Fiecare fir este de zece ori mai subtire decat parul uman si este capabil sa transporte 25000 de apeluri telefonice, astfel incat cablul per ansamblu poate suporta mai multe milioane de apeluri, transportand informatii intre doua locuri pe baza tehnologiei optice.

Cum functioneaza fibra optica si ce componente are un cablu de fibra optica?

Fibra optica are trei elemente de baza, si anume invelis, strat protector si miez, iar transmisia luminii se bazeaza pe fenomenul de reflexie interna totala. Miezul este realizat din sticla dopata, fiind centrul prin interiorul caruia circula lumina, iar stratul protector este facut din sticla pura. Aceasta combinatie de materiale este ideala pentru transmiterea informatiilor. Invelisul protector este realizat din plastic si din geluri speciale ce protejeaza fibra de apa si de influentele mecanice.

Prin fibra optica se transmit, conform specialistilor ce reprezinta compania SMD-Plus.ro semnale digitale codificate in impulsuri analogice de lumina. Cablurile de fibra optica sunt de doua tipuri: multimode si sigle mode. Cablurile multi mode au un miez larg si permit mai multe moduri prin care se propaga lumina, transmitand informatii doar pe distante scurte si fiind folosite pentru a lega retelele de calculatoare. Cele single mode au un miez mai ingust si transmit un singur fascicul de lumina cu o lungime de unda specifica, ideale pentru televiziunea prin cablu, internet si pentru telefonie.

Cablu de fibra optica | media convertor fibra optica | SMD-Plus.ro

cablu de fibra optica

Atat cablul cat si media convertor fibra optica sunt utilizate in retele de calculatoare, reprezentand principala metoda de a transporta informatii pe distante lungi, dar si in emisiile radio si TV si medicina. Inca de la inceput, companiile de televiziune prin cablu au folosit cabluri cu invelis metalic ce prevenea interferentele si transmiteau numai o mana de semnale TV analogice. In timp, companiile au oferit o mai mare varietate de canale si de programe si pentru acest lucru, s-a recurs la trecerea pe cabluri din fibra optica de la cabluri coaxiale si la transmisiuni digitale prin satelit de la cele terestre analogice.

cesafaci.ro

https://cesafaci.ro

Articole pe aceeași temă

Titluri de carti pe care le gasim intr-un anticariat online

În lumea rapidă și digitalizată de astăzi, anticariatele online oferă o oază de calm și nostalgie pentru iubitorii de carte. Acolo unde paginile îmbătrânite transmit povești nu doar prin cuvintele…

Citește

Cum obții tortul visurilor tale printr-o comandă online?

Tortul este un desert delicios și spectaculos care aduce bucurie și satisfacție la fiecare eveniment special. Indiferent dacă sărbătoriți o aniversare, o nuntă sau vreți să surprindeți pe cineva drag,…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

De ce apelăm la un dealer auto? Avantajele colaborării cu profesioniștii

  • April 3, 2024
De ce apelăm la un dealer auto? Avantajele colaborării cu profesioniștii

Cum petrecem timpul cu patrupedul

  • April 1, 2024

Titluri de carti pe care le gasim intr-un anticariat online

  • March 28, 2024
Titluri de carti pe care le gasim intr-un anticariat online

Prima baita a lui bebe

  • March 22, 2024
Prima baita a lui bebe

Cum obții tortul visurilor tale printr-o comandă online?

  • March 11, 2024
Cum obții tortul visurilor tale printr-o comandă online?

De ce refuza cainii mancarea

  • February 29, 2024
De ce refuza cainii mancarea