Masina cu transmisie automata este o tehnologie complexa si precisa. Functionarea necorespunzatoare in timpul iernii poate reduce semnificativ placerea de a conduce, iar repararea daunelor necesita timp si bani. Respectarea regulilor de baza va scuti conducatorii auto de probleme.

Incalzirea motorului inainte de a porni

Pentru a porni fara probleme automatizarea in timpul iernii, este necesara incalzirea motorului pentru cateva minute. Acest lucru se face prin apasarea franei cu motorul pornit in modul „D”. Ar trebui accelerat timp de 10-15 secunde, apoi trecut in modul „R” si reaccelerat. Procedura se repeta de mai multe ori in 2-3 minute.

La pornirea in timpul iernii cu o cutie de viteze neincalzita, primii 2-3 km trebuie parcursi cu cel mult 50 km/h, fara acceleratii bruste sau alte sarcini.

Nu se conduce in modul de iarna tot timpul

Majoritatea transmisiilor automate au un mod “W” -Winter * iarna. Pornirea este in treapta superioara. Prezenta modului de iarna reduce riscul de alunecare si faciliteaza miscarea pe suprafete alunecoase. In acest mod, masina porneste in treapta a 2-a sau a 3-a si trece la urmatoarea cu cea mai mica viteza posibila.

Nu este recomandata conducerea in modul „W-Winter” tot timpul – se va utiliza numai atunci cand este cu adevarat necesar, de exemplu pe o portiune de drum inghetata.

Parcarea masinii pe un teren plan inainte de noapte

Daca masina nu poate porni dimineata, una dintre cele mai probabile cauze este inghetarea franelor. Noaptea, cand temperaturile sunt negative, apa ingheata si blocheaza franele.

Cel mai important lucru intr-o astfel de situatie este sa nu se forteze masina si sa nu se aplice frana de parcare. Acest lucru poate deteriora discurile.

Pentru a preveni o astfel de situatie, se va parca pe un teren plan. Cand masina se opreste complet, se actioneaza frana, se pune selectorul in pozitia „N”, se trage frana de mana si se elibereaza pedala de frana. Apoi se seteaza selectorul in pozitia „P” si se opreste comutatorul manual. Acest lucru functioneaza numai daca masina nu este in panta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here