Rutina de somn a copilului este un program foarte complex care se aplica in general copiilor si este format din ore de somn prestabilite si presupune trucuri pentru a ajuta bebelusul sa adoarma fara a opune rezistenta. Atat bebelusii, cat si copiii au nevoie de un ritual de somn bine stabilit, care sa implice activitati placute si relaxante, care sa nu ii agite inainte de culcare si sa le creeze o legatura speciala cu parintii.

Importanta rutinei de somn la copii

Rutina de somn ii ajuta pe copii sa adoarma mai repede si sa doarma mai bine, sa faca diferenta intre zi si noapte si sa se relaxeze complet inainte de culcare. De regula, rutina de somn include baita placuta, masajul relaxant si lecturarea unei povesti. Parintii trebuie sa fie consecventi atunci cand aleg o rutina de somn pentru copii. Daca rutina de somn este respectata in totalitate seara de seara, atunci si copilul va sti care sunt pasii de urmat.

Momentul in care incepe rutina de somn este esential. In functie de varsta, parintii trebuie sa se ghideze dupa semnele de somn si sa stabileasca un interval orar potrivit. Totodata, copiii apreciaza daca sunt pusi la somn in acelasi loc, seara de seara, pe semi-intuneric sau chiar intuneric. Copilul va face diferenta incepand cu varsta de cateva luni, intre zi si noapte si va asocia lumina cu joaca si intunericul cu somnul.

Rutina de liniste inaintea somnului are scopul de a adormi complet bebelusul, aproape la aceeasi ora, seara de seara. Parintii pot incerca diferite metode, pana le gasesc pe cele potrivite. Spre exemplu, pe unii copii citirea unei povesti ii agita, de aceea este necesara gasirea unei alte rutine.

Pe grupe de varsta, rutina de liniste a copiilor inainte de culcare poate varia. Bebelusii cu varsta de cateva luni vor adormi foarte repede daca sunt leganati usor in brate sau daca parintele le canta ceva si ii mangaie pe cap. Pe masura ce cresc, stimulii se intensifica, de aceea este bine ca parintii sa aleaga alte modalitati de relaxare.

De la varsta de un an si jumatate, durata rutinei de somn poate ajunge pana la jumatate de ora si poate include toate etapele igienei, citirea unei povesti si masajul de seara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here