Euro este moneda oficiala a 19 dintre cele 27 de tari membre ale UE. In 2002, o serie lunga de pregatiri, care s-au intins pe mai mult de 40 de ani, au culminat cu introducerea monedei euro. Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana sunt responsabile pentru mentinerea valorii si stabilitatii sale si pentru stabilirea criteriilor pe care tarile UE trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la zona euro.

Dovada tangibila a integrarii europene, moneda unica are propriul istoric in ceea ce priveste conceperea, punerea in aplicare si politicile. Desi tranzitia la euro dateaza de aproape 20 de ani, in unele tari este inca posibil sa se schimbe bancnotele si monedele nationale vechi cu moneda unica europeana.

Moneda euro in afara Europei

Aproximativ 339 de milioane de persoane din zona euro utilizeaza bancnote si monede euro in viata lor de zi cu zi. Dar se stie deja ca moneda euro este utilizata si in afara Uniunii Europene si a continentului european?

  • Insulele Canare (Spania)

Insulele Canare sunt un arhipelag din Oceanul Atlantic si o comunitate autonoma spaniola. Ca regiune ultraperiferica a UE, acestea fac parte din zona euro, chiar daca nu apartin Europei din punct de vedere geografic.

  • Ceuta si Melilla (Spania)

Ceuta si Melilla sunt doua orase spaniole autonome situate pe coasta Africii de Nord si separate de peninsula de Marea Mediterana. Ca teritorii ale Spaniei, acestea fac parte din UE, iar locuitorii lor folosesc moneda euro.

  • Azore si Madeira (Portugalia)

Arhipelagurile Azore si Madeira sunt doua regiuni autonome ale Portugaliei in Oceanul Atlantic. La fel ca Insulele Canare, acestea sunt regiuni ultraperiferice ale UE, deci fac parte din zona euro.

  • Mayotte si Reunion (Franta)

Mayotte si Réunion sunt doua insule din Oceanul Indian situate la vest si, respectiv, la est de Madagascar. Ambele sunt departamente franceze de peste mari si regiuni ultraperiferice ale UE. Locuitorii sai folosesc moneda euro.

  • Saint Pierre si Miquelon (Franta)

Saint Pierre si Miquelon formeaza un arhipelag pe coasta de est a Canadei. Ca colectivitate franceza de peste mari, ele fac parte din Franta, dar nu si din UE. Acestea utilizeaza moneda euro in temeiul unui acord monetar cu UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here