Sosul Chimichurri are provenienta argentiniana, desi a fost creat de un militant irlandez pentru obtinerea independentei Argentinei. Numele militantului, Jimmy McCurry, care trebuia sa dea si numele sosului, era foarte greu de pronuntat de localnici, ramanand denumirea simpla de Chimichurri.
La baza sosului statea usturoiul, patrunjelul si uleiul, insa, in timp, localnicii l-au preparat in diferite moduri, in diferite variante, adaugand legume si omitand anumite ingrediente, dupa gustul fiecaruia. Sosul Chimichurri poate fi folosit langa fripturi din carne de porc si de vita, peste sau pui, ca dressing pentru salate, dar si ca marinata pentru orice fel de carne. Sosul rezista pana la o saptamana de la preparare.
Cum se prepara si de ce ingrediente este nevoie pentru sos Chimichurri
Sosul de legume argentinian necesita urmatoarele ingrediente: un ardei gras rosu, o ceapa mica, o rosie, cativa catei de usturoi, o legatura de patrunjel, oregano uscat, boia dulce, piper, sare, doua foi de dafin, sucul de la o jumatate de lamaie, 120 de mililitri de ulei, 80 de mililitri de apa calduta si, optional, fulgi de chilli.
Modul de preparare este simplu si se poate realiza in cateva minute. Ceapa, usturoiul, ardeiul si patrunjelul se toaca marunt. Rosia se curata de coaja si se toaca marunt numai pulpa, fara partea cu samburi. Toate legumele se pun intr-un borcan. Separat, se macina restul condimentelor in masina de rasnit cafea.
Condimentele se adauga in borcan, peste restul ingredienelor, si se agita totul foarte bine. Se lasa amestecul la temperatura camerei timp de jumatate de ora, dupa care se adauga sosul de lamaie si uleiul si se agita borcanul pana se omogenizeaza sosul complet.
Sosul Chimichurri se lasa la rece in frigider timp de cateva zile, pentru ca aromele sa se amestece si sa se intensifice. Cel putin o data pe zi, borcanul cu sos lasat in frigider trebuie agitat. Se serveste la temperatura camerei, impreuna cu diferite preparate.